Prijsstijging rijbewijzen neemt toe

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft deze week de nieuwe tarieven voor 2015 bekend gemaakt. Opvallend is dat alhoewel de inflatie beperkt blijft dit jaar, de verschillende examens fors duurder worden. Zo wordt het theorieexamen ruim 10% duurder ten opzichte van 2014. De prijzen van de praktijkexamens voor het motorrijbewijs stijgen meer dan de gemiddelde prijsstijging. Het voertuigbeheersingsexamen en het verkeersdeelneming examen worden respectievelijk 7,8% en 5,6% duurder, terwijl de gemiddelde prijsstijging dit jaar 3,9%.

Over de lange termijn zijn de stijgingen nog veel groter, ondanks het wegvallen van BTW over de producten van het CBR. In vergelijking met 2011 is het examen AVD bijna 24% duurder geworden voor de leerling, maar leveren het CBR 47% meer op, deels vanwege het invoeren van het 0% BTW tarief. Het CBR ziet een daling van het aantal examen aanvragen, aldus woordvoerster Nathalie Dingeldein. Daarnaast voert het CBR een uitgebreid verbeterprogramma door, waaronder investeringen in o.a. ICT-systemen bij Rijgeschiktheid..

Verder verhogen de effecten van het invoeren van het A1 en A2 rijbewijs en daarbij het vervallen van het automatisch omzetten van de ene naar de volgende categorie, zoals dat was bij het 25kw rijbewijs, de investering voor jonge potentiële motorrijders alleen maar. In de huidige situatie zal voor een 18 jarige motorrijder het totale traject van A1 rijbewijs via A2 naar A onbeperkt inhouden dat er een theorie examen en vier praktijkexamens afgelegd dienen te worden. Dit komt, inclusief eigen verklaringen neer op bijna 485 euro. Dit is echter exclusief de kosten van de rijschool, zoals het gebruik van de motor en administratieve kosten, waardoor dat bedrag op bijna 1000 euro komt. Tevens is dit bedrag exclusief rijles. Wanneer iemand vanaf zijn twintigste jaar het eerste examen doet (en dus start met een A2 rijbewijs) zal het totale examen bedrag komen op 350 euro. In de oude situatie volstonden twee praktijk examens en een theorie examen, samen goed voor 202 euro in 2013, inclusief eigen verklaring. Al met al betekent dit voor de jonge motorrijder in de praktijk een ruime verdubbeling van de kosten.

Examenkosten 2015

Met dank aan Verkeerspro


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen