MZ vraagt faillissement aan

Motorenwerke Zschopau GmbH (MZ) heeft afgelopen vrijdag een aanvraag voor faillissement ingediend en heeft voor 20 van de 56 medewerkers arbeidstijdverkorting aangevraagd. Wegens het faillissement van een toeleverancier van onderdelen konden geen elektrische scooters worden gefabriceerd en geleverd. MZ produceerde deze scooters sinds begin 2011 voor PG-bikes uit Regensburg.

Het bedrijf heeft naast de faillissementsaanvraag ook een reorganisatieplan bij de rechtbank van Chemnitz ingediend. "MZ zou het financieringstekort welke is ontstaan kunnen overbruggen met een lening die in principe al was toegezegd, maar weer werd ingetrokken", aldus CEO Martin Wimmer. Het bedrijf is er echter niet in geslaagd om een aantal documenten op tijd in te dienen. Wimmer zei dat hij ervan overtuigd is dat ze veel banen kunnen redden als het reorganisatieplan wordt goedgekeurd. Het personeelsbestand van de MZ-fabriek in Hohndorf werd op vrijdagmiddag tijdens een personeelsvergadering over de nieuwe ontwikkeling op de hoogte gebracht.

In maart 2009 werd de failliete boedel van MZ overgenomen door de voormalige Duitse motorcoureurs Ralf Waldmann en Martin Wimmer en zijn vrouw Martina Häger en waagden een nieuwe start. Sinds 2011 zijn na het vertrek van Waldmann en Häger alleen Wimmer en investeerder Peter Ertel uit Ludwigshafen nog aandeelhouder van MZ. Naast de inzet van het MZ Racing Team, dat deelneemt in de Moto2 klasse met Mike di Meglio en in de  Moto3 met Toni Finsterbusch, heeft MZ zich de laatste tijd voornamelijk gemanifesteerd als fabrikant van de elektrische scooter Charly. Daarnaast heeft MZ in samenwerking met de Zwitserse Elmove AG een driewieler voor postbezorging ontwikkeld die eind september op de Post-expo beurs in Brussel zal worden gepresenteerd.

Met de laatste ontwikkelingen lijkt de doelstelling van Waldmann en Wimmer in 2009 verder weg dan ooit, namelijk het verwezenlijken van een tweede motormerk in Duitsland. Maar je weet het nooit; in2009 had ook niemand verwacht dat twee oud coureurs met MZ een doorstart zouden realiseren.

MZ_Hohndorf

Bron: Freie Presse


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal